Hvad har du i skabet på badeværelset? Sæbe, balsam, fugtighedscreme, neglelak – alt sammen fra den store afdeling i supermarkedet, der ene og alene er dedikeret til at vedligeholde din hud, hår og negle. Nogle ser måske disse ting som opbud for forfængelighed. Men mig? Jeg ser dem som redskaber til pleje, vedligeholdelse – og undertiden udsmykning – af integumentærsystemet.
På trods af hvad kosmetikindustrien kan få dig til at tro, er dit integumentærsystem mere end bare et sted at lægge øjenskygge og hårprodukt i håb om at tiltrække en mage. Denne samling af elastiske væv, der spænder fra det skarpe og bløde til det bløde og luftige, tjener en hel række funktioner, hvoraf de fleste du ikke engang bemærker.
Men når du lægger mærke til, hvad dit integumentærsystem gør, er resultaterne ofte ubehagelige eller grimme eller begge dele, og det er det, tingene i dit badeværelse mest er til for.
Dine svedkirtler kan få dig til at lugte. Dine talgkirtler kan give dig bumser. Din hud kan enten blive enten skællende eller fedtet, og i sjældne tilfælde kan den endda ændre farve. Og hår, ja, lad os bare sige, at det kræver en masse videnskab at tæmme din manke. Men hvert af disse væv – frustrerende som de kan være til tider – har et formål, og uden dem ville du være kold og sårbar og død.
Jeg skal ikke lære dig om personlig hygiejne i dette indlæg. Men forhåbentlig ved slutningen af dette forstår du de vigtige funktioner i dit integumentærsystem, og hvorfor det måske er værd at bruge lidt tid og kræfter på at holde det sundt. Og Hey, det kan endda score dig en date.
En fornemmelse af berøring
Hvis du husker vores nylige indblik med tegnestifter og tatoveringsnåle, vil du sandsynligvis huske, at det første og mest vitale formål med dit integumentærsystem er at fungere som en beskyttende barriere.
Din hud, hår, negle og sved- og talgkirtler arbejder sammen for at beskytte dig mod alle de ting derude, der er ude for at få dig: overdrevet sollys, infektioner, slid og at blive stukket med spidse pinde o.lign.
Men ud over det er dette system også vigtigt for, hvordan du fornemmer verden omkring dig.
Din hud er fyldt med strukturer, der faktisk er en del af dit nervesystem – kaldet kutane sensoriske receptorer – det er dem, der modtager stimuli fra det ydre miljø og sender dem til din hjerne. Disse receptorer, eller korpuskler, som de undertiden kaldes, registrerer alle de forskellige fornemmelser, som du forbinder med berøring.
Dine taktile korpuskler, eller Meissners Korpuskler, er for eksempel det, der konstant gør dig opmærksom på det mærke på din nye trøje, som klør dig bag nakken, mens dine lamellære korpuskler, eller Pacinis korpuskler eller -legemer, registrerer følelsen af tryk og pres, som når nogen lægger deres hånd på din skulder.
Dine hårsække har også receptorer, hvorfor du kan føle en brise på din hud eller gennem dit hår.
Bevægelse af blod og affaldsstoffer
Nu til den mindre sexede del: Dit integumentærsystem spiller også en rolle i udskillelsen af affaldsstoffer, men ikke så stor som en rolle, som vi ofte får at vide.
Det mest nitrogenholdige affald som urinstof, urinsyre og ammoniak, bortskaffes gennem din urin, men små mængder elimineres gennem huden i sved. Men på trods af hvad du måske får at vide til starten af din hot-yoga-time, er der ikke meget bevis for, at kraftig svedtendens faktisk frigør din krop for ekstra toksiner – hvis noget, mister du egentlig bare mere vand.
Når du træner, bruger du en anden af din huds mindre kendte funktioner, nemlig som en praktisk blodopbevaringsenhed. Cirka 5% af hele din blodmængde tilbageholdes i din hud til enhver tid. Og når du pludselig har brug for mere blod tilført dine organer, såsom når du træner, indsnævrer dit nervesystem dine dermale blodkar for at presse det ekstra blod i omløb.
I disse perioder med anstrengelse arbejder både dit blod og dine svedkirtler sammen, for at udføre en vigtig nøglefunktion: regulering af din kropstemperatur.
Selv uden træning udskiller din krop omkring en halv liter sved om dagen i et forsøg på at holde dig ved en behagelig temperatur. Det er bare din normale, men næppe mærkbare, svedproduktion.
Men på en varm dag, eller hvis du er ude på dansegulvet og udfolder dig selv, bliver denne sved meget mere mærkbar. Sådan svedproduktion kan producere så meget som 12 liter sved om dagen!
Hvis temperaturen nu i stedet bliver kølig, kan hudoverfladen miste meget varme, fordi den har så meget varmt blod bag sig. For at regulere dette varmetab indsnævres dine dermale blodkar, hvilket får dit blod til at gå dybere ned i dit væv og hjælpe med at holde dine livsvigtige organer varme. Denne proces kaldes også vasokonstriktion.
Når tingene er opvarmet igen, slapper disse blodkar i huden gradvist af og giver blodet mulighed for at vende tilbage til overfladen. Dette er bedre kendt som vasodilatation.
Huden skifter farve
Du har sikkert bemærket, at hvis du er kold for længe, kan din hud miste noget af sin farve – eller endda blive lyseblå, hvis du er lyshudet – da blodet trækker sig tilbage fra overfladen. Og faktisk, som en kropslig Litmus-test, kan ændringer i hudfarven indikere et antal homøostatiske ubalancer:
Blå hud, eller cyanose, hos hvide mennesker kan indikere hjertesvigt, dårlig cirkulation eller alvorlige luftvejsproblemer. Det er fordi blod, der er blevet tømt for ilt, bliver mørkere i farven, og når det ses gennem vævet fra læber eller hud, kan det se blåt ud.
En gulfarvning af huden, kaldet gulsot, betyder normalt leversygdom, da gul gald begynder at akkumulere i blodstrømmen.
Rød hud, eller erytem, kan indikere feber, betændelse eller allergi – disse tilstande får blodkarrene til at udvide sig (dilatere) og mere blod strømmer til hudens overflade.
Naturligvis spænder menneskelig hudfarve over et ret bredt spektrum, så nogle af disse tilstande er lettere at diagnosticere ved at se efter misfarvning af andre væv, såsom slimhinder og finger- og tåneglerødder.
Men lys eller mørk hudfarve består, hvilket du kan takke dit melanin for. Du husker nok fra sidste indlæg, at melanin er et pigment produceret af melanocytcellerne i din overhud.
Melanin har to former, der producerer pigmenter, der kan variere i farve fra rødgul til brunlig sort. Fordi dets hovedopgave er at beskytte os mod solens ultraviolette stråler, giver det mening, at fordelingen af disse forskellige hudfarver slet ikke var tilfældig til at starte med.
Historisk set, hvor solstråling er mere intens, blev højere koncentrationer af dybfarvet melanin en fordel for den beskyttelse, den leverede. Men tættere på polerne, hvor disse lysstråler er svagere og mere diffuse, gjorde lavere koncentrationer af melanin det muligt for folk at indsamle det sollys, der var tilgængeligt, for at fremstille D-vitamin. Faktum er, at vi alle brug for et vist niveau af sollys på huden, for at overleve.
Dine knogler har brug for D-vitamin for at fortsætte med at producere nye knogleceller, og det er det eneste vitamin, som din krop faktisk kan producere alene.
Dine hudceller indeholder et molekyle, der omdannes til D-vitamin, når det kommer i kontakt med UV-lys. Derfra ledes vitaminet gennem dine blodbaner til din lever og nyrer, hvor det virkelig bliver til aktivt D-vitamin, også kaldet calcitriol, som cirkuleres videre til dine knogler.
Hårsække og neglebånd
Men lad os ikke bare være under huden her. Dit integumentærsystem involverer også dine såkaldte hudvedhæng: dit hår, negle, sved- og talgkirtler, som hver især kan være fascinerende såvel som frustrerende på sin helt egen måde.
Hvis du er som nogle mennesker, jeg kender, og du bruger en formue på fugtighedscreme? Det er fordi dine neglebånd, eller kutikler, er ude af kontrol.
Dette gælder også brugen af hårbalsam. Alle dine hårstrå, eller pili, er dybest set bare bøjelige tråde af døde keratinproteinceller som dine negle. Og det yderste lag af disse døde celler, kaldet kutikler, ser ud som om de er lavet af overlappende tagsten. Så hvad du betaler balsam og fugtighedscreme for at gøre, er at udjævne de ru overflader mellem disse celler i kuticlerne og neglebåndene for at få dem til at se ud som, og føles, glatte.
Hvis du nu hiver et hårstrå ud, så gør det ondt, men du får også muligheden for at se, at den har to hovedregioner: Skaftet, hvor keratiniseringen er fuldført, og roden, som er delen inde i hårsækken, hvor keratinisering stadig sker. Hver hårsæk, eller follikel, er bare et rør af overhudsceller, og ligesom i din overhud er cellerne i bunden af hver follikel unge og friske, der kontinuerligt deler sig og skubber ældre celler op gennem huden ud i det fri.
Dine finger- og tånegle vokser stort set på samme måde – startende bagerst ved negleroden, hvor nye celler deler sig og skubbes fremad, hvilket skaber den skællede og hårde keratin, som du maler med neglelak og trimmet under klipklap-sæsonen.
Men der er sandsynligvis ingen anden del af dit integumentærsystem, som du bruger flere penge på at prøve at kontrollere, end dine sved- og talgkirtler.
Sved, olie og talg
Du har op til tre millioner små sved-, eller sudorifeøse, kirtler fordelt over hele kroppen. Disse små tingester udskiller din salte, vandige sved, og de findes i to typer: krøllet og apokrin.
Dine krøllede-, eller ekkrine svedkirtler, er mest udbredte. De findes i dine håndflader, pande og på dine fodsåler. De er bare simple oprullede rør, der starter i læderhuden, strækker sig gennem en kanal og åbner ind i en pore på hudoverfladen.
Dine apokrine svedkirtler er en lidt anden historie. Du har kun omkring 2000 af disse, og de starter deres rejse omkring puberteten og tømmes ud i hårsækkene omkring dine armhuler og lyske. Disse kirtler udskiller en slags deluxe-sved med fedt og proteiner i. Det er mere tyktflydende og undertiden gulligt i farve. Når bakterier på huden får fat i denne type sved, bliver det lugtende og skaber det, vi generelt kalder kropslugt.
Deodoranter påvirker ikke, hvor meget du sveder, men de reducerer disse lugte ved at angribe de stinkfremkaldende bakterier, mens antiperspiranter gør det modsatte, ved hjælp af ingredienser såsom aluminium, til at blokere dine svedkirtler og faktisk forhindre dig i at svede.
Nogle forskere mener, at disse apokrine kirtler kan være den menneskelige ækvivalent med andre dyrs muskede sex-duftkirtler. Så selvom du måske ikke vil stinke et helt rum, kan en lille smule kropslugt faktisk give dig en kammerat.
Brystkirtler, der udskiller mælk, og ceruminøse kirtler, som laver din cerumen, eller ørevoks, er to andre typer af modificerede apokrine svedkirtler.
Endelig findes dine olie- eller talgkirtler overalt, bortset fra i den tykke hud i dine håndflader og fodsåler. Deres kanaler er mindre på dine arme og ben, men de er ret store på dit ansigt, nakke og øvre bryst.
De fleste af dine talgkirtler udskiller deres talg, et olieagtigt materiale, i hårsækkene, hvor det kan bevæge sig op til overfladen af huden. Og selvom de forårsager stride bumser, er deres primære mål at blødgøre og smøre din hud og hår og hjælpe med at nedsætte vandtabet fra huden i tørre omgivelser. Prøv at huske på dét, næste gang du ”blomstre” før en date eller jobsamtale. Måske får det dig til at føle dig bedre – sandsynligvis ikke.
Ironien her er, at omkring halvdelen af de ting, vi berørte i begyndelsen af dette blogindlæg, bruges til at vaske vores naturlige beskyttende fugtighedsolier væk, mens den anden halvdel er der for at få dem tilbage gennem fugtighedscreme og balsam! Deodorant tror jeg dog, vi er alle glade for eksisterer.
Opsummering
Denne gang lærte du, hvordan dit integumentærsystem beskytter din krop, registrerer omverdenen omkring dig, hjælper med at udskille affald, opbevarer blod, regulerer temperatur, laver D-vitamin, indikerer tegn på dårligt helbred og giver dig bumser. Vi lærte også om, hvordan dit hår og negle vokser, forskellen mellem dine ekkrine- og apokrine svedkirtler samt, hvordan dine talgkirtler blødgør huden og undertiden gør den ujævn.
Nu hvor vi har fået grundlæggende indsigt i, hvad det integrerede system består af, og hvordan det fungerer, er vi nu klar til at gå videre til den næste store kropslige goliat: nervesystemet!
Comments