top of page
  • Forfatters billedeVestegnens Sportsklinik

Introduktion til anatomi og fysiologi

Lad os tage et øjeblik til at betragte det utrolige komplekse væsen, som du er. Ikke bare i overfladen, men virkelig dykke ned i det, som vi sjældent gør i en travl hverdag. Giv dig selv tid til at bemærke de små ting: ryst dine hænder, tag en slurk vand, mærk luften strømme gennem næsen. Disse tilsyneladende enkle handlinger er blot toppen af isbjerget i en verden af kompleksitet.


Hver bevægelse, hver dag du lever, er et resultat af et forbløffende samspil mellem systemer i din krop, der arbejder harmonisk sammen. Du er ikke bare et væsen; du er en fantastisk, frodig og overraskende kompleks organisme, mere imponerende, end du måske selv forestiller dig. Vidste du, for eksempel, at dine tarme, når de er strakte helt ud, er lige så lange som en 3-etagers bygning? Eller at du i løbet af dit liv vil producere nok savl til at fylde mere end en svømmepøl, når du bliver ældre? Og hvad med de små, udtørrede hudceller, du mister – mere end 50 kg gennem hele livet, svævende rundt i dit hus og nærende kolonier af støvmider?


Du er en verden i dig selv, og disse indlæg vil føre dig ind i kroppens forunderlige riger ved hjælp af tvillingedisciplinerne anatomi og fysiologi. Anatomi lærer os om strukturerne i kroppen og deres indbyrdes forhold, mens fysiologi dykker ned i videnskaben om, hvordan disse dele arbejder sammen for at holde dig i live – det handler om, hvad kroppen er, og hvad den gør.


Selvfølgelig vil der være nogle komplekse videnskabelige termer og sprog, og det vil kræve en dyb forståelse af discipliner som kemi og fysik. Men dette bliver mere end bare en oversigt over kroppens dele eller en illustration af, hvordan en skive pizza giver dig energi. Anatomi og fysiologi handler om at forstå, hvorfor du er i live lige nu, hvordan du blev til, hvordan sygdomme påvirker dig, og hvordan din krop genopbygger sig selv efter sygdom eller skade. Det er en rejse ind i de store emner, som vi ofte bruger mest tid på at tænke over eller undgå: død, sex, spisning, søvn og selve at tænke. Disse processer kan vi lære at kende gennem anatomi og fysiologi.


Så hvis du er med mig og jeg kan forklare det klart nok, vil du opdage, at disse indlæg vil give dig en dybere og mere fuldstændig forståelse af, hvordan din krop ikke kun fungerer og udfører alt fra et simpelt håndtryk til komplekse kropsfunktioner, men også hvordan du måske opdager, at du ikke er blot summen af dine dele, men noget meget mere komplekst og fascinerende.


Historien bag anatomi

Lad os dykke ned i fortiden og afdække historien bag vores forståelse af den levende krop. Mange af vores indsigter stammer fra undersøgelser af døde kroppe, men dette var ikke altid en accepteret praksis. I århundreder var dissektion af mennesker et tabubelagt emne i mange samfund, og læren om anatomi fulgte derfor en langsom, til tider uhyggelig vej.


Allerede i det 2. århundrede forsøgte den græske læge Galen at forstå menneskekroppen ved at udføre dissektion på levende grise. Leonardo Da Vinci udforskede døde kroppe gennem smukt detaljerede anatomiske tegninger, indtil hans aktiviteter blev stoppet af paven. Først i det 17. og 18. århundrede fik autoriserede anatomer tilladelse til at udføre strengt regulerede dissektioner på mennesker. Disse begivenheder blev ofte afholdt offentligt med billetsalg, og kunstnere som Michelangelo og Rembrandt var ofte tilskuere.


Interessen for læren om menneskets anatomi blev så intens, at gravrøveri i Europa blev et lukrativt og endda lovligt foretagende indtil 1832, hvor England vedtog Anatomiloven. Denne lov gjorde det muligt at skaffe lig, primært afdøde forbrydere, til studerende. I dag bruges kadavere stadig inden for medicinske og sundhedsfaglige uddannelser, hvor studerende får hands-on erfaring med de komplekse væv og strukturer i menneskekroppen. Donering af kroppe til videnskaben er nu en fuldt lovlig praksis, hvor kadaverne er frivillige bidrag, hvilket betyder, at folk kan “donere” deres kroppe for at fremme videnskabelig viden.


Så hvad har alle disse døde kroppe lært os?

Vi starter med en grundlæggende erkendelse: strukturer i kroppen følger altid deres form. Fra blodets ensrettede strøm gennem hjertet, muliggjort af klapper, til knogler, der med deres styrke og hårdhed beskytter og støtter bløde væv, er denne sammenhæng mellem form og funktion kendt som komplementaritet.


  1. Det begynder med det mindste at det mindste: atomer. Ligesom det sæde du sidder i, er du blot én stor samling atomer – omkring syv octillioner for at være præcis. Heldigvis for os begge kræver læren om anatomi og fysiologi ikke den helt store forforståelse om kemi, og jeg vil forsøge at præsentere det væsentligste undervejs i disse indlæg.

  2. Næste niveau op fra atomer og molekyler er de mindste enheder af levende ting: celler. Alle celler har nogle basale funktioner til fælles, men de er stærkt varierende i størrelse og form, afhængig af deres specifikke funktion. Tag fx røde blodlegemer – en af de mindste celler i kroppen med ca. 5 mikrometer i diameter – og sæt det op imod det enkelte motorneuron, der forløber ca. en meter op igennem hele dit ben fra spidsen af storetåen til bunden af din rygsøjle.

  3. Typisk er celler grupperet med lignende celler, hvilket former det næste niveau: væv. Væv udgør de fleste af kroppens strukturer, lige fra muskler, membraner og slimhinder til nerver og bindevæv.

  4. Når to eller flere væv kombineres, udgør de organer. Organer er det næste niveau og udgøres af forskellige berømtheder såsom hjerte, lunger, hud, osv., som alle har specifikke funktioner de skal opretholde for at holde kroppen i live.

  5. Organer arbejder sammen og kombineres for at få tingene gjort, hvilket udgør næste niveau: organsystemer. Det er fx på den måde, at lever, mave og tarme arbejder sammen som fordøjelsessystemet, for at tage sig af din morgenmad fra tallerkenen til toilettet.

  6. Sidst men ikke mindst udgør alle ovenstående niveauer samlet set det højeste organisatoriske niveau, nemlig selve kroppen.


Vi er komplekse væsener bestående af trillioner af celler, der konstant arbejder i harmoni. Denne organisering muliggør homeostase, en evne til at opretholde stabile, interne forhold trods ydre forandringer. Homeostase er afgørende for vores overlevelse og involverer balancen af materialer og energi i kroppen.


Overlevelse handler grundlæggende om at opretholde denne balance, fra rette mængder blod, vand, næringsstoffer og ilt til optimal temperatur, blodtryk og affaldsbehandling. Ethvert ekstremt tab af homeostase kan føre til organsvigt og død. For eksempel, hvis en arm pludselig falder af, resulterer det i en arteriel skade, der, hvis ubehandlet, forstyrrer blodtrykket og dermed forhindrer iltlevering, hvilket til sidst fører til tab af homeostase og død.


Nomenklatur

Når vi dykker ned i kroppens komplekse indre, bliver det tydeligt, hvor afgørende det er med et nøjagtigt sprog til at identificere og kommunikere om hver enkelt del. En læge vil aldrig henvise en patient til en operation ved simpelthen at sige, at de har ondt i maven. I stedet er lægen nødt til at levere en detaljeret beskrivelse af problemet, nærmest som at skitsere det med ord.


Anatomi har gennem tiden udviklet sit eget standardiserede sprog, en nomenklatur bestående af termer, regler og retningsangivelser, der præcist beskriver, hvor en bestemt kropsdel er i forhold til en anden. Dette sprog er kendt som anatomisk nomenklatur.


Forestil dig en person stående foran dig i den klassiske anatomiske position, også kaldet nulstillingen eller “in situ”. Kroppen er oprejst med ansigtet fremad, armene ned langs siden og håndfladerne vendt fremad. Nu kan du forestille dig denne person opdelt i forskellige sektioner eller planer.

  • Saggitalplanet, også kendt som medianplanet, skærer lodret ned gennem midten af kroppen eller organet og opdeler det i en højre og en venstre side. Forestil dig en linje parallelt med saggitalplanet, men væk fra midten – det kaldes det parasaggitale plan.

  • Frontalplanet, eller koronarplanet, skærer også lodret, men denne gang opdeler det i en forside og en bagside.

  • Horisontalplanet, eller transversalplanet, skærer kroppen vandret og opdeler den i en øvre og en nedre del. Disse præcise retningsangivelser og beskrivelser hjælper med at sikre klarhed og præcision, når man kommunikerer om kroppens komplekse strukturer.



Når du retter dit blik mod kroppen igen, åbenbares flere underinddelinger, som forskellen mellem de aksiale og appendikulære dele. Enhver struktur på linje med midten af saggital- og frontalplanerne betragtes som aksiale dele, herunder hovedet, halsen og overkroppen. Arme og ben, kendt som appendikulære dele, er knyttet til kroppens akse.


Den forreste del af kroppen betegnes som anterior eller ventral, mens den bageste kaldes posterior eller dorsalt. For eksempel er øjnene anteriore, mens bagen er posterior. Du kan også sige, at brystbenet er anteriort til rygsøjlen, og at hjertet er posteriort til brystbenet.


Dele tættere på toppen af kroppen, som hovedet, anses for superior eller cranielt, mens dele mod bunden kaldes inferior eller caudalt. Kæben er derfor superior i forhold til lungerne, da den er over dem, mens bækkenet er inferiort til maven, da det er under den.


Derudover kaldes alt på højre side af kroppen dexter, mens alt på venstre side er sinister.

For at udforske mere:

  • Forestil dig linjen ned igennem kroppen igen. Dele, der vender mod midten, kaldes mediale, mens dem, der er væk fra midten, er laterale. Armene er laterale i forhold til hjertet, mens hjertet er medialt i forhold til armene.

  • Når vi ser på lemmerne, de appendikulære dele af kroppen, kaldes de dele, der er tættere på overkroppen, for proksimale, mens de dele, der er længere væk, kaldes distale. Knæet er således proksimalt for anklen, da det er tættere på den aksiale del af kroppen, mens håndleddet er distalt for albuen, da det er længere væk fra midten.



Lad os tage en hurtig quiz! Forestil dig, at jeg nyder en club-sandwich på en café – selvom jeg ikke gør det lige nu, ville jeg ønske, jeg gjorde det… I min glubende tilstand glemmer jeg at fjerne tandstikken på toppen, og jeg ender med at sluge den sammen med et stykke kylling, bacon og brød. Et fragment af tandstikken sætter sig fast et sted i min krop, jeg får taget et røntgenbillede, og det skal opereres ud. Ved at bruge den anatomiske nomenklatur, hvordan ville lægen så informere kirurgen om, hvor i kroppen det lille fragment befinder sig?


Lægen kunne beskrive det som værende placeret “langs aksiallinjen, posteriort til hjertet, men anteriort til rygsøjlen. Inferiort til kravebenene, men superiort til maven.” Dette ville give kirurgen en ret god idé om, hvor han skal lede, nemlig i spiserøret lige over maven.


Som jeg nævnte i begyndelsen: En masse termer! Men alle disse termer har måske lige reddet mit liv. Dette markerer slutningen på det første indlæg i en serie om kroppens anatomi og fysiologi, og du kan måske allerede nu forstå mere end før, du begyndte at læse med.


Opsummering

I dette indlæg har du fået en forståelse af, at anatomi-undervisningen analyserer strukturerne af vores kropsdele, mens fysiologi-undervisningen beskriver, hvordan disse dele samarbejder for at opretholde funktion. Du har fået indblik i nøgleprincipperne inden for disse discipliner, herunder komplementariteten mellem struktur og funktion, samt en grundlæggende forståelse af kroppens organisatoriske hierarki og afvejningen af materialer og energi, også kendt som homeostase. Afslutningsvis har vi introduceret dig til den anatomiske ordbog “nomenklatur”, der hjælper med at beskrive individuelle dele og deres placering i forhold til hinanden, sammenholdt af en simpel tandstik.

12 visninger

Seneste blogindlæg

Se alle

Smerter

bottom of page